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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/12/2018 |
Data da última atualização: |
14/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BIER, D.; KICH, J. D.; DUARTE, S. C.; SILVA, M. R.; VALSONI, L. M.; RAMOS, C. A. N.; RODRIGUES, D. P.; ARAUJO, F. R. |
Afiliação: |
Daniele Bier, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Católica Dom Bosco - UCDB; JALUSA DEON KICH, CNPSA; SABRINA CASTILHO DUARTE, CNPSA; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL; Luiza M. Valsoni, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Católica Dom Bosco - UCDB; Carlos A. N. Ramos, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FAMEZ/Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS; Dália P. Rodrigues, Laboratório de Enterobactérias/Instituto Oswaldo Cruz; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC. |
Título: |
Survey of Salmonella spp. in beef meat for export at slaughterhouses in Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 11, p. 2037-2043, novembro, 2018 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Pesquisa de Salmonella spp. em carcaças bovinas durante o processamento em abatedouros‑frigoríficos exportadores. |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to investigate the presence of Salmonella spp. in samples collected from beef meat at three points of the slaughter line (after skinning, washing and cooling) at three slaughterhouses in Brazil that export meat. Detection was based on ISO 6579:2002 and confirmed by PCR and qPCR. The isolates were typified using slide agglutination tests and PFGE. The antibiotic sensitivity profile was determined using the disk diffusion method. Contamination was detected in only one slaughterhouse. The overall frequency of contamination by Salmonella spp. was 6.7% of carcasses (6/90) and 2.6% of carcass surface samples (7/270). All isolates were confirmed by PCR and qPCR. The serological analysis and the PFGE showed a single profile: Typhimurium. The strains demonstrated 100% susceptibility to ampicillin, cefotaxime, ciprofloxacin, chloramphenicol, gentamicin and tetracycline. Positive carcasses after cooling pose a direct risk to consumers, since the meat is considered ready to be marketed after this process. |
Palavras-Chave: |
Abatedouro-frigorífico; Carcaça bovina; Carne bovina; Resistência a antibiótico; Sorotipo. |
Thesagro: |
Bovino; Carcaça; Resfriamento; Salmonella spp; Salmonelose. |
Thesaurus Nal: |
Antibiotic resistance; Brazil; Cattle; Cooling; Salmonellosis; Serotypes; Skinning; Slaughterhouses. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189062/1/Survey-of-Salmonella-spp.-in-beef.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
30/10/2008 |
Data da última atualização: |
02/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PASSAIA, G.; REVERS, L. F.; SBEGHEN, F.; MARGIS-PINHEIRO, M. |
Afiliação: |
GISELE PASSAIA, UFRGS; LUIS FERNANDO REVERS, CNPUV; Fernanda Sbeghen, bolsista Embrapa Uva e Vinho; Márcia Margis-Pinheiro, UFRGS. |
Título: |
Avaliação da expressão de genes regulados durante o desenvolvimento do fruto entre cultivares de uva de ciclo longo (Isabel e Cabernet Sauvignon) e ciclo curto (Isabel Precoce e Chardonnay). |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 12., 2008, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. |
Páginas: |
p. 143. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Palavras-Chave: |
Expressão gênica; Genômica fincional; qRT-PCR. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50487/1/PASSAIA.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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